Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú des de 1941

recicla

Punts de reciclatge

Veure enllaç

cafe

Bar del Mercat

Veure web

icon2

Mapa comercial

Veure mapa

parada

Directori de parades

Veure paradesApp Flipboard de les parades

Mercat de productes alimentaris situat en el centre neuràlgic de la ciutat, va ser inaugurat l’any 1941.

En el transcurs del temps ha sofert diverses remodelacions i actuacions per tal d’adaptar-se a les noves necessitats dels consumidors. La darrera remodelació, finalitzada l’any 1999 ha permès dotar la ciutat i la seva comarca d’un mercat preparat per afrontar els reptes del segle XXI, amb 78 llocs de venda on més de 200 professionals us ofereixen productes frescos de tota mena acabats d’arribar de l’horta i el mar.

Notícies i actualitat

2016 és l'Any Internacional dels Llegums

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha proclamat el 2016 Any Internacional dels Llegums i la FAO ha organitzat tot un seguit d’activitats i recursos per promocionar aquest tipus de cultiu i el seu consum a escala mundial.

L’Any Internacional dels Llegums 2016 es proposa sensibilitzar l’opinió pública sobre els avantatges nutricionals dels llegums com a part d’una producció d’aliments sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició. L’Any brindarà una oportunitat única de fomentar connexions al llarg de tota la cadena alimentària per aprofitar millor les proteïnes derivades dels llegums, incrementar la producció mundial de llegums, utilitzar de manera més apropiada la rotació de cultius i fer front als reptes que existeixen en el comerç de llegums.

 

Què són els llegums i per què són importants?

 

Els llegums són cultius lleguminosos anuals que produeixen entre un i dotze grans o llavors de mida, forma i color variables dins d’una beina, els que s’utilitzen per a aliment i farratge. El terme «llegums» es limita als cultius collits de manera exclusiva per a gra sec, pel que queden exclosos els cultius collits verds per a aliment, que es classifiquen com hortalisses, així com els cultius utilitzats principalment per a l’extracció d’oli i els cultius lleguminosos, que s’utilitzen exclusivament per a fins de sembra (segons la definició de «llegums i productes derivats» de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, FAO).

Els cultius lleguminosos com les llenties, els fesols, els pèsols i els cigrons són un element fonamental de la cistella d’aliments. Els llegums són una font essencial de proteïnes i aminoàcids d’origen vegetal per a la població de tot el món, i s’han de consumir com a part d’una dieta saludable per combatre l’obesitat i prevenir i ajudar a controlar malalties com la diabetis, les afeccions coronàries i el càncer; també són una important font de proteïna d’origen vegetal per als animals.

A més, els llegums són plantes lleguminoses que tenen la propietat de fixar el nitrogen, el que pot contribuir a augmentar la fertilitat del sòl i que tenen efectes positius en el medi ambient.image_gallery

Receptes d'espigalls ORIGEN GARRAF

Remenat, trinxat, saltejat, en crema… tria la teva preparació preferida i gaudeix de tots els productes de Origen Garraf.

Veure receptes

75 Aniversari del Mercat del Centre

El Mercat del Centre compleix 75 anys i obre aquest divendres a la tarda un ampli programa d’activitats. L’acte, que comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, s’iniciarà a partir de les 19 h al mateix Mercat del Centre. En aquell moment es podrà veure un gran pastís que ha realitzat l’artista vilanoví, Lluís Amaré, i que restarà alguns dies exposat per a que tothom el pugui veure. L’actriu vilanovina Núria Valls, vestida de Glòria del Mercat, parlarà amb el públic assistent a l’acte i els convidarà a que s’apropin al costat del gran pastís. Al final de la seva breu actuació parlarà la presidenta de l’Associació de Concessionaris del Mercat del Centre, Raquel Aparicio, que explicarà als assistents com es desenvoluparan els actes d’aniversari al llarg de 2016 i donarà a conèixer la campanya Mercat és Vida.

L’acte de divendres el tancarà l’alcaldessa que, seguidament, i junt a la presidenta de l’Associació de convessionaris, bufaran les espelmes del pastiis i faran una fotografia de grup. En aquest moment a les portes del mercat hi haurà diverses taules. Sota el rellotge es servirà coca i cava, i a la porta que dóna a l’avinguda de Francesc Macià es podrà degustar una sopa d’all, típic sopar, entre d’ altres, de la Vilanova dels anys 40.

La campanya Mercat és Vida girarà al voltant de diferents activitats com una exposició de fotografies antigues apadrinades per vilanovins; o xerrades amb ex alcaldes i persones que en el seu dia van tenir que veure amb el naixement del mercat i també amb la seva remodelació. També està previst el Tast – Teatre. Les obres programades s’iniciaran l’11 de juny amb «La Glòria del Mercat» amb l’actriu Núria Valls sota la direcció de Teixell. El setembre s’interpretarà l’obra «La Companyia Dispersa de Comèdies», i per acabar una nit de tast i por a finals d’octubre al voltant de la festa de Tots Sants

Entre altres accions programades destaca la proposta de convidar a diferents artistes vilanovins a pintar en directe el mercat, per desprès exposar l’obra obtinguda. També està previst editar una nova edició facsímil del llibre «El Mercat de Vilanova i la Geltrú» aproximació històrica de la malaurada M. Carme Barceló i Ràfols, i la publicació d’una segona part a mans de Xavier López.

Al llarg de 2016 es durà a terme una rifa d’un viatge en creuer per a dues persones valorat en 3000 euros; un concurs de fotografia al web de l’Associació de Concessionaris; la presentació de llibre de cuina de l’ Isma Prados; i cada dos mesos es realitzarà taller de cuina «La cuina dels 40».

Cartell 75 aniversari mercat DINA3_baja

Veure les parades associades

sushi6   steak   sweet14   olive2 apple55   cook4  fish52 (1)   chicken13  cheese4  drink156  baguette1


Garantia de qualitat

benefits_new1

Productes de proximitat

Veure web

llotja

Peix i marisc de la Llotja

Veure web

gamba

Gamba de Vilanova

Veure web

banner-productes-terra

Xarxa productes de la terra

Veure web

Tots els dimecres preus grocs

horari d'hivern


Un mercat amb molta història

L’adquisició dels terrenys per al mercat es fa l’any 1929,  a finals del règim de Primo de Rivera, essent alcalde Ignacio Rubio Cambronero. I es fa un acte de col·locació d’una primera pedra, aquest acte va coincidir amb la Festa Major d’aquell any, amb una certa solemnitat, com era costum en aquest règim en el qual les obres públiques denotaven la imatge política.

Però, fet insòlit, aquesta primera pedra arribà a ser “descol·locada”. La caiguda de Primo de Rivera, el canvi d’Ajuntament i el règim de transició de l’any 1930 repercutirien a Vilanova en la construcció del Mercat. El nou Ajuntament de transició presidit per l’alcalde Francesc Puig i Font, qüestionarà l’actuació de l’Ajuntament anterior i fins i tot impugnà l’acord que havia conduït a l’adquisició dels terrenys, en una operació on la part venedora estava molt vinculada a un vilanoví amb càrrecs importants en l’antic règim.

Imatges de l’arxiu Escofet

Entitats col·laboradores