Espigalls i brotons

Category:
banner-facebook-2

Espigalls i brotons

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (Brassica oleracea) que corresponen a fases diferents del creixement d’aquesta planta originària de la zona del Garraf. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls –inflorescències immadures–, que es poden collir fins al març.

Va estar apunt de desaparèixer, fins que pels volts de l’any 1994 alguns agricultors vilanovins la van començar a donar a conèixer, amb diferents activitats.

 

Com cuinar-los

Els espigalls tenen un gust suau a col. Tot i que els podem coure al vapor o fregir, la cocció més comuna i adient és bullir-los amb molta aigua i sal, de 7 a 15 minuts,segons el nostre gust. Abans, però cal tallar les fulles a trossos i fer un tall a la base de la tija. Per tal de conservar el seu color verd viu refredeu-los en aigua i gel.

Les seves preparacions més tradicionals són bullits amb patates i passats per la paella, acompanyats amb cansalada o arengades. També se’n poden fer cremes, escumes, sopes, en truita i els podem acompanyar amb carn, peix i altres verdures.

mercat-9-de-diciembre-2016-083

Propuestats nutricionals

Els brotons i els espigalls tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals. Tenen un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes (les cols),  contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. Com s’intueix, tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

Receptes de la mà de

origen-garraf-logo1

 

TAGS: