Les nous

Category:
nuts-810191_1280

Les nous

Antigament es creia que menjar nous fomentava la intel·ligència, per la semblança d’aquest fruit sec amb la forma del cervell. Avui en dia sabem que no és per la forma, sinó pels valors nutricionals. La nou destaca per la seva composició en olis essencials amb efectes científicament provats, que milloren la salut cardiovascular, així com la prevenció de les malalties neurodegeneratives.

Les nous a les quals fem referència són les llavors de l’espècie Juglans Regia (la varietat europea), que és la de casa nostra i que ens arriba a la tardor per poder-la fruir la resta de l’hivern. És un arbre de cultiu mil·lenari originari d’Orient mitjà. A Europa es creu que el van introduir els romans però al nostre país existeixen vestigis de la seva existència en restes arqueològiques de l’època paleolítica.

 

Propietats nutricionals

Les nous tenen un valor energètic elevat ?100g de nous ens aporten 654 Kcal– i això és perquè el 60% del seu pes són olis, que tot i que són de qualitat, convé no abusar-ne. Així, amb 4-7 nous (uns 30 grams) al dia n’hi ha prou per beneficiar-nos del seu valor nutritiu. A més, el contingut en proteïnes és d’un 18%, similar al de la carn, sempre que les combinem amb algun cereal, ja que són deficitàries en metionina (un dels aminoàcids essencials). Les nous són especialment riques en els nutrients següents:

Àcids grassos essencials: les vitamines són uns dels pocs aliments vegetals amb un contingut important d’àcids grassos omega-3, similar al dels peixos blaus. Aquests greixos són importants perquè donen lloc a les prostaglandines (tipus 3), unes substàncies que fluïdifiquen la sang, redueixen els nivells de colesterol total en sang i són antitrombòtiques. Per tot això, contribueixen a la bona salut cardiovascular. També contenen àcids grassos omega-6 que donen lloc a les prostaglandines (tipus 1) amb efectes antiagregants, reguladors hormonals i del creixement. Si voleu aprofundir en la importància dels àcids grassos i les funcions de les prostaglandines, us recomanem aquest interessant article del nostre especialista, el Dr. Pérez-Calvo.

Vitamina E: les nous són una bona font d’aquest potent antioxidant, que actua protegint-nos dels radicals lliures i, per tant, amb efecte antienvelliment, així com reductor del colesterol, tal com ens indica el nostre especialista elDr. Vidal-Jové.

Vitamines del grup B i lecitina: especialment vitamines B1, B2, B3 i especialment de B6. Totes intervenen en els processos d’assimilació dels nutrients energètics (hidrats de carboni, greixos i proteïnes) essencials per al bon funcionament del sistema nerviós. Aquestes vitamines també són importants per a la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic i la producció d’hormones sexuals. La lecitina és una substància present en la membrana de totes les nostres cèl·lules. Sembla que millora el rendiment intel·lectual.

Oligoelements: es tracta d’aquells elements que són imprescindibles per al bon funcionament del nostre organisme però que es necessiten en molt poca quantitat.

Coure: forma part de tots els teixits del cos. Fomenta la formació dels glòbuls vermells i de l’hemoglobina.

Manganès: és un activador molt important de les reaccions del nostre metabolisme, especialment de la fabricació de proteïnes i d’àcids grassos.

Zinc: és un oligoelement molt important en el metabolisme de les hormones, especialment les sexuals, a més de ser essencial per al bon estat de la pell, ungles i cabells.

walnuts-552975_1280

 

Efectes sobre l»organisme

Els efectes de les nous en la salut han estat objecte de diversos estudis científics:

Prevenen el risc cardiovascular quan formen part de la dieta mediterrània tradicional: d’acord amb el que ens ha exposat el Dr. Ramon Estruch en aquesta interessant entrevista, a través de l’estudi Previmed s’està demostrant que el vincle entre la dieta mediterrània (rica en greixos saludables com ara un grapadet de nous, entre d’altres) disminueix entre un 10% i un 30% les possibilitats de tenir un infart o una embòlia.

Prevenen les malalties neurodegeneratives (Alzheimer, Parkinson, etc.): el segon objectiu de l’estudi Previmend és el de veure els efectes d’aquest tipus de dieta sobre la prevenció del deteriorament cognitiu. Els resultats demostren com la gent que incorpora en la seva dieta l’oli d’oliva i els fruits secs (com ara 30 grams de nous diàries) tenen menys deteriorament cognitiu. Un altre estudi fet pel Departament de Neuroquímica de l’Institut d’Investigació sobre Discapacitats de Nova York ha comprovat que l’extracte de nou té efectes protectors contra la mort cel·lular induïda per un pèptid (el beta-amiloide) i l’estrès oxidatiu cel·lular. Aquest pèptid (fragment de proteïna) és el component principal de les plaques senils i dels dipòsits d’amiloide cerebrovascular en persones amb Alzheimer, cosa que provoca la mort cel·lular.

A un altre nivell més quotidià les nous també són remarcables per:

Tenen efectes sadollants i relaxants: les nous, pel seu contingut en serotonina –un neurotransmissor que ens produeix sensació de calma i ens relaxa–, constitueixen un aliment sadollant que pot contribuir a evitar la sensació de gana en els moments que ens ataqui el cuquet.

Poden actuar com un estimulant de les tiroides: les nous, especialment les verdes, contenen components que estimulen la producció de les hormones tiroïdals. És necessària la decocció de quatre nous per litre d’aigua durant 20 minuts. Es recomana beure’n dues tasses al matí i dues al vespre. També és útil menjar nous fresques o utilitzar l’oli de nous cru en amanides.

walnuts-649721_1280

 

Canvis vitals

Des del punt de vista de la medicina tradicional xinesa, les nous tenen una naturalesa tèrmica calorífica, sabor dolç i redueixen la inflamació alhora que alleugereixen el dolor.

Un altre efecte és el d’humitejar els pulmons i els intestins i ajudar a disminuir la tos associada a les senyals de fred d’aquests òrgans (calfreds i mucositat aquosa). Les nous nodreixen les glàndules suprarenals i el cervell i milloren l’esperma. S’utilitza per tractar l’ejaculació precoç i la impotència, el mal d’esquena i el fred als genolls.

Per contra, n’haurien d’evitar la ingesta les persones amb la femta pastosa i senyals de calor (p. ex.: cara vermella, ira, tendència a patir d’aftes, mucositat groguenca o molta set).

 

Com es cuina

El millor és comprar les nous amb closca i anar-les trencant a mesura que ens les mengem perquè precisament la closca evita l’enranciment dels olis essencials.

Les nous poden tenir paràsits, per això convé torrar-les molt breument sense malmetre els olis essencials que contenen, especialment l’omega-3, que és el més delicat. Trenquem la closca de les nous, en traiem les dues meitats senceres i les torrem abans d’esmicolar-les (si és que les necessitem trossejades per a la recepta en qüestió).

La pell fina marronosa que les recobreix conté tanins que tenen un efecte astringent (poden ser una mica indigestos per a les persones amb estómac delicat, a més de restrènyer lleugerament). Per eliminar-la amb facilitat les podem deixar en remull tota la nit i menjar-les l’endemà.

Les nous crues sempre s’han de mastegar molt bé per facilitar-ne la digestió. Així, per a les persones amb dentadura deficient (infants i gent gran) convé triturar-les fins a aconseguir una pasteta, però s’ha de fer poc abans de menjar-les perquè així s’evita que els olis essencials es tornin rancis.

Cultiu ecològic, proper i de temporada: les nous són un producte típic de casa nostra, per tant, us proposem que descarteu les que vinguin d’altres països, encara que tinguin un preu més baix. D’aquesta manera estareu, per una banda, promovent la producció local i el manteniment de la pagesia, i, de l’altra, beneficiant-vos d’un producte més fresc que manté les propietats nutritives intactes.

Textos trets del web:

480215_598054456900873_2026228374_n